fbpx

Kasumi HM från Seki i Japan

Staden Seki i Japan är belägen mitt i den japanska skärgården och dess historia som Japans knivhuvudstad sträcker sig över 780 år tillbaka i tiden. Redan på det tidiga 1200-talet började svärdsmidet att ta form i Seki. Smederna lockades dit av de många naturresurser som fanns tillgängliga. Den högkvalitativa jorden, kolet av tallarna, färskvatten och närheten till strömmande vattendrag var bara några av de egenskaper som gjorde området attraktivt.

Metoden som på den tiden användes för svärdtillverkning var helt unikt för Japan. Ett svärd från Seki hade så exceptionellt hög kvalitet att staden snart började bli känd för sin svärdtillverkning. Under 1300- till 1500-talet övergick antalet svärdsmeder 300 stycken och svärd från Seki var kända för att varken gå av eller böjas. Under inbördeskrigen i Japan 1400 till tidigt 1600-tal var svärd från Seki förstahandsvalet för Samurai-krigaren. Utifrån detta växte Seki ytterligare i anseende och blev centrumet för svärdsmide i hela Japan.

Metoden att tillverka svärd har ärvts ner från generation till generation i Seki. Det är just denna metod som står till grund för Kasumi HM-serie. De är handtillverkade av Japanskt VG10-stål som är ett rostfritt stål med hög kolhalt. Stålet är sedan härdat till Rockwell C59-60 grader, vilket är den idealiska hårdheten för japanska knivar och gör att skärpan håller längre än många andra knivar. Den hamrade ytan på knivens blad är långt ifrån bara för syns skull. Bladet varmsmids med en 300-tons lufthammare som ger stålet ytterligare styrka, hög glans och gör att mat som skärs med den färdiga kniven inte fastnar på bladet. Det smidda knivbladet vattenslipas på stenar upp till 3000 kornstorlek och ger bladet en skarp och följsam egg.

Handtaget görs av Polyoximetylen (POM), som är en termoplastisk polymer och används ofta i komponenter som kräver mycket stor precision. Det är vanligt i professionella knivar av hög kvalitet, bl.a. för dess livsmedelsklassning och slitstyrka.

Gillar du kakor?