Det finns en hel del saker att ta i beaktande när det kommer till vinkel på eggen. Huvudsyftet är att få en så vass egg som möjligt utan att göra den för ömtålig, en kombination som är svår att bemästra. Eggen ska dessutom vara lätt att skärpa och slipa.
För att lyckas med det konststycket krävs först och främst att eggen utformas för den funktionen den ska ha.
Om den ska användas till att skära tunna skivor rå fisk så ska den helst vara av hårt stål och ha en låg vinkel, vilket gör eggen mycket känslig mot stötar och hårda tag men ger ett fint snitt.
Ska den användas i en slakteri-linje med högt tempo krävs att eggen ställer sig rakt efter några drag på skärpstålet och då måste den vara gjord av ett mjukt och segt stål. Detta gör att eggen blir vass snabbt med också väldigt slö fort.
I andra fall ska den fungera som en kil för att klyva trä och måste då ha en ganska hög vinkel
Jag tänkte återkomma med olika typer av eggslipningar och lite mer hur de används vid olika arbeten.