Slipning av egg

Det finns en hel del saker att ta i beaktande när det kommer till vinkel på eggen. Huvudsyftet är att få en så vass egg som möjligt utan att göra den för ömtålig, en kombination som är svår att bemästra. Eggen ska dessutom vara lätt att skärpa och slipa.

 

Det går åt en riktigt vass kniv för att inte skada fibrerna och cellerna i en rå fiskbit så det ser oaptitligt ut

 

För att lyckas med det konststycket krävs först och främst att eggen utformas för den funktionen den ska ha.

Om den ska användas till att skära tunna skivor rå fisk så ska den helst vara av hårt stål och ha en låg vinkel, vilket gör eggen mycket känslig mot stötar och hårda tag men ger ett fint snitt.

Ska den användas i en slakteri-linje med högt tempo krävs att eggen ställer sig rakt efter några drag på skärpstålet och då måste den vara gjord av ett mjukt och segt stål. Detta gör att eggen blir vass snabbt med också väldigt slö fort.

I andra fall ska den fungera som en kil för att klyva trä och måste då ha en ganska hög vinkel

Jag tänkte återkomma med olika typer av eggslipningar och lite mer hur de används vid olika arbeten.

2 svar på ”Slipning av egg”

 1. Kul och intressant!
  Jag har en tormek,för drivning med borrmaskin, tyvärr är stenen skadad,finns något vettigt sätt att få den rund igen? Det är ett parti på stenen,som gör den oval. Har tyvärr ingen anledning att lägga massa pengar på den..
  Mvh Oscar

  Svara
  • Hej, och ursäkta sent svar. Vet inte riktigt vilken typ av sten det är på den modellen. De nya stenarna kan man svarva jämna med ett speciellt verktyg. Testa forumet på tormek.se, där finns det säkert ett svar. //Kniverik

   Svara

Lämna en kommentar