fbpx

Tar du hand om din kniv?

Det är kanske inte helt självklart för alla hur du underhåller din kniv mellan de tillfällen den används, eller vilken skärbräda som är att föredra. Här är några enkla tips på hur du kan få ett redskap som håller länge och presterar bra.

 

Knivblock är en bra förvaring

När kniven inte används är det bra om den förvaras så att knivbladet och framför allt eggen inte går emot metall eller annat hårt material. Bra förvaring är förslagsvis knivblock eller magnetlist.  Innan arbetet påbörjas kan med fördel kniveggen justeras med ett skärpstål eller liknande, så att eggen blir centrerad och inte är vikt åt något håll.

Använd en skonsam skärbräda för att undvika att knivens egg skadas. Material som ska undvikas är t.ex. sten och glas. Bra material är trä och plast. Bäst är kanske en ändträ-skärbräda då knivens egg skonsamt lägger sig mellan träfibrerna när man skär.

 

En välanvänd men skonsam skärbräda

Efter användningen sköljs kniven av med ljummet vatten och eventuellt lite diskmedel, torka sedan kniven direkt och placera den i sin förvaring.

Då kniven inte längre blir skarp genom att använda ett skärpstål är det dags för en professionell omslipning. Hur ofta detta behövs beror på vilket sätt kniven används och i vilken omfattning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gillar du kakor?