fbpx

Eggvinkeln – Behövs det en siffra?

Som knivslipare vet jag att det finns en mängd olika faktorer som påverkar hur en kniv ska slipas. En av de vanligaste frågorna som jag får är om vilken eggvinkel som är bäst. Många människor tror att den exakta siffran på eggvinkeln är avgörande för hur en kniv fungerar, men jag anser att det är en missuppfattning. Istället är det viktigare att hitta rätt eggvinkel för den specifika funktionen som kniven ska användas för och som samtidigt går lätt att slipa och underhålla.

Eggvinkeln är den vinkel som knivbladet bildar mot slipytan. Det är vanligt att man talar om en hög eller låg eggvinkel beroende på hur stor vinkeln är. En hög eggvinkel innebär att knivens egg är mer hållbar, men det gör den också mindre skarp. En låg eggvinkel gör kniven skarpare men den blir också mer känslig för skador.

För att välja rätt eggvinkel måste man ta hänsyn till flera faktorer, inklusive knivens användningsområde, typen av stål som kniven är tillverkad av, samt personliga preferenser och färdigheter hos den som ska använda kniven. En allroundkniv för matlagning kan ha en eggvinkel på mellan 20 och 25 grader medan en jakt- eller fiskekniv kan ha en högre eggvinkel på upp till 30 grader.

Viktigt hur du slipar

Men det är inte bara siffrorna som är viktiga, utan också hur man slipar kniven. En kniv med rätt eggvinkel för sin funktion kan fortfarande bli dåligt slipad om slipningen utförs på fel sätt. En vanlig misstag är att använda en för grov slipsten eller att hålla kniven i fel vinkel. Det är också viktigt att underhålla kniven regelbundet för att behålla den optimala eggvinkeln.

Därför, som knivslipare, fokuserar jag på att hitta rätt eggvinkel för den specifika funktionen som kniven ska användas för och på att slipa den på rätt sätt. Att sätta en exakt siffra på en vinkel är väldigt bra om man vill serietillverka knivar. Det går då att ställa in slipmaskinen på en specifik vinkel och det blir en jämn kvalitet på alla knivar som slipas.

Med det sagt är det alltså viktigare att hitta rätt eggvinkel för funktionen som kniven ska användas för och att slipa den på rätt sätt än att fastna i siffror. En skicklig knivslipare kommer att ta hänsyn till alla faktorer som påverkar hur kniven ska slipas för att säkerställa att den är optimerad för sin användning och samtidigt lätt att underhålla.

Lämna en kommentar

Gillar du kakor?