fbpx

Kökskniven: Din bästa vän i köket

När vi tänker på gastronomi, tänker vi ofta på smaker, dofter och färger. Men bakom varje perfekt hackad lök, varje finfördelad vitlöksklyfta och varje tunt skivad tomat finns en hjälte …

Läs mer

Kniverik på Knivexpo 2024

Då var Knivexpo 2024 slut för denna gång. Det var en väldigt trevlig mässa, precis som jag visste att den skulle bli. Många bekanta ansikten och en hel del nya. …

Läs mer

Superstål i knivar

Superstål i knivar får entusiaster att dra efter andan och kockar att jubla! Dessa stålsorter är inte bara robusta, de är nästan overkligt bra på att behålla skärpan och motstå …

Läs mer

Eggvinkeln – Behövs det en siffra?

Som knivslipare vet jag att det finns en mängd olika faktorer som påverkar hur en kniv ska slipas. En av de vanligaste frågorna som jag får är om vilken eggvinkel …

Läs mer

Kasumi HM från Seki i Japan

Staden Seki i Japan är belägen mitt i den japanska skärgården och dess historia som Japans knivhuvudstad sträcker sig över 780 år tillbaka i tiden. Redan på det tidiga 1200-talet …

Läs mer

Olika eggslipningar

Ok, jag varnar för nörderi… Det finns ett stort antal olika slipningar för skärredskap. Detta främst för att optimera dem för olika användningsområden, men också för att matcha stålet i …

Läs mer

Slipning av egg

Det finns en hel del saker att ta i beaktande när det kommer till vinkel på eggen. Huvudsyftet är att få en så vass egg som möjligt utan att göra …

Läs mer

En dag på Tormek

Har tillbringat dagen på Tormek i Lindesberg. Det som stod på agendan var utbildning på deras maskiner och tillbehör. Passar ju såklart utmärkt då jag jobbar med en av deras …

Läs mer

Tar du hand om din kniv?

Det är kanske inte helt självklart för alla hur du underhåller din kniv mellan de tillfällen den används, eller vilken skärbräda som är att föredra. Här är några enkla tips …

Läs mer

Gillar du kakor?